Wil iemand het licht uit doen voor EUE ??!?
In 2007 lanceerde The Green Grid het idee van PUE. Het was niet perfect en niet uitgewerkt. In 2009 kwam de DOE met de EUE. Daar van zijn inmiddels diverse beschrijvingen en vormen:
1. “EUE is calculated by dividing the total source energy by total UPS energy. Some factors will not be a part of the calculation, such as heating and cooling degree days, data center type (traditional, hosting, Internet, etc) and UPS utilization.”
2. “EUE (energy usage efficiency) is very similar to PUE (power usage efficiency) with two notable exceptions. PUE covers only electrical usage where EUE covers all energy coming in to the data center. PUE also only covers electrical power from the entrance to the facility, EUE covers the energy from the source.”
3. “EUE is the same as PUE but calculated in one full year”
4. “EUE is the same as PUE but calculated in kWh”
5. “Deze EUE geeft een energie-prestatiemaat aan, de verhouding tussen het energiegebruik van ondersteunende diensten (zoals koeling) en het ICT-gerelateerde energieverbruik.”
Deze laatste kwam uit Nederland waar men dacht de opstart problemen met PUE ook te moeten aanpakken. ICT~Office kwam, met TNO, in 2009 met het idee voor EUE. Vaak werd aangehaald dat PUE niet over 1 heel jaar berekend hoeft te worden of geen rekening houd met energie (of warmte) terug leveren vanuit het datacenter. Ook het feit dat Nederland een eigen specifieke metriek voor datacenter energie efficiëntie nodig had werd vaak aangehaald.
Nou ben ik behoorlijk nationalistisch ingesteld; ik sta compleet in het oranje in de kroeg tijdens het EK, ik leef mee met ons koningshuis en ik eet haring… maar die EUE heb ik nooit begrepen. Als het dan iets echt Nederlands moest zijn, dan tenminste een echte vertaling – Energie Gebruiks Efficiëntie (EGE).
Recent duikt de EUE weer vol op op in Nederland. Ik hoor ICT~Office er over en AgentschapNL.
Tijdens een EMEA bijeenkomst met internationale collega’s van The Green Grid werd ik dus ook een beetje meewarig aangekeken toen de term viel. Zeker omdat de EPA&DOE de EUE inmiddels heeft los gelaten en PUE ondersteund. Ook de Europese Commissie heeft de PUE geadopteerd voor de Datacenter Code of Conduct.
Veel van de manco’s zijn ook inmiddels geadresseerd voor de PUE. In whitepaper #22 worden enkele zaken geadresseerd:
- Since power distribution losses and cooling equipment power consumption will always take positive values, DCiE can never be greater than 100%, nor can PUE be less than 1.0
- The PUE and DCiE metrics can be computed using either power (kilowatt) or energy (kilowatt-hour) measurements.
- The Green Grid discourages comparisons of different datacenters based on reported PUE/DCiE results. Location, architecture, vintage, size and many other factors all play a role in a data center’s final results
- The Green Grid’s PUE /DCiE Detailed Analysis provides instructions for several options, differentiated by expected accuracy, for collecting power consumption data and calculating PUE and DCiE values.
- Without some indication as to the time over which particular results were calculated or the frequency with which individual data points were collected, comparison of results are difficult.
- pPUE = Total Energy within a boundary divided by the IT Equipment Energy within that boundary. (Zie deze presentatie en whitepaper #42)
Dus: de PUE mag niet onder de 1 zijn, PUE mag in kW of kWh berekend worden, PUE is niet bedoeld om datacentra met elkaar te vergelijken. Daarnaast dient er bij PUE publicatie context mee gegeven te worden. Deze context bestaat uit de locatie van de meting en de periode van meting;
De locatie van meting:
Het moment van meten:
The subscript is created by appending a character denoting the averaging period and a
character denoting the data collection frequency onto the reported metric
• Averaging Period:
o ‘Y’ denotes a measurement averaged over a year
o ‘M’ denotes a measurement averaged over a month
o ‘W’ denotes a measurement averaged over a week
o ‘D’ denotes a measurement averaged over a day•Frequency:
o ‘M’ denotes a measurement taken monthly
o ‘W’ denotes a measurement taken weekly
o ‘D’ denotes a measurement taken daily
o ‘C’ denotes a measurement taken continuously (at least hourly)
o ‘–‘ denotes a single measurement (averaging period not used)
Dit geeft de volgende voorbeelden:
Bovenstaande geeft de lezer van een PUE getal een betere context rond de gepubliceerde cijfers. De discussie over een PUE ‘is niet over 1 heel jaar’ is daar mee dus ook afgedekt. Voor de manier van meten en technische uitwerking is samen met ASHRAE een boek geschreven genaamd “Real-Time Energy Consumption Measurements in Data Centers”.
Daar waar leveranciers van datacenter modules, koeling of energie onderdelen graag hun efficientie in beeld willen brengen kunnen ze voor dat deel de Partial PUE (pPUE) gebruiken. Hier mee is meteen duidelijk dat het over een datacenter deel gaat en niet over de gehele installatie.
Voor PUE berekening bestaat ook al enige tijd een tool op de Green Grid website.
Als men energie terug levert als (rest)product van het datacenter, kan men die inzichtelijk maken via de ERE: A Metric for Measuring the Benefit of Reuse Energy from a Data Center. Daarbij komt de PUE dus nooit onder de 1.
Tot ziens EUE
Nu er internationaal gekozen word voor PUE en deze zo ver uitgewerkt is, zou het fijn zijn als de Nederlandse organisaties zich hierbij aansluiten. Sommige ontwikkelde normen zoals BREEAM-NL en te ontwikkelen normen zoals NPR 5313 hebben de PUE ook over genomen. Dit voorkomt allemaal ruis in de markt. Zowel bij datacenter klanten, bij datacenter eigenaren, als bij de overheid. Spraakverwarring over een onduidelijke EUE moet vermeden worden, zodat we bij RFP’s of overheidsregels elkaar niet wazig behoeven aan te kijken. Zoals Neelie Kroes zegt;
Once we have a transparent way to measure, we can start in earnest to audit, report, and exchange best practice in the ICT sector.
Laten we die transparantie eenduidig en internationaal houden… en EUE gedag zeggen. *klik*
1 comment
Ik ben het helemaal eens met je statement dat we maar eens een eind moeten maken aan al die varianten om de efficiency van een Datacenter te beschrijven. Een PUE waarde is van te veel externe factoren afhankelijk, niet in het minst de weersomstandigheden.
De PUE kan terecht ook nooit gebruikt worden om Datacenters onderling te vergelijken.
Het zou goed zijn om deze PUE waardes te vermelden met ‘for internal use only’. Ieder is voor zich verantwoordelijk voor zijn eigen energie gebruik, waarbij we niet als bij belasting op brandstof gestraft worden bij de pomp. Zo zoudat met kWh’s ook gedaan kunnen worden.
Ik ben bang dat om dat bij benadering te beschrijven er met de EUE waardes gewerkt zou kunenn worden, want dat is het verbruik over een langere tijd.
Je rijdt met je Audi A6 toch ook het liefst over de A3 in Duitsland, en dan niet met 80 km/uur? Je kiest er op dat moment bewust voor om geld aan energie uit te geven.
Laat iemand eens een goede eenheid formuleren om de efficiency van een DC te omschrijven, zonder al die afhankelijkheden. (ja, is erg moeilijk, of zelfs onmogelijk, maar hou op met apples met peren te vergelijken….)
Tom